ÇİKOLATA HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

13-03-2020 17:33
ÇİKOLATA HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

 

     KAKAONUN KIRMIZI ŞARAPTAN DAHA GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN OLABİLECEĞİNİ!

Kakao, iyi kolesterolü (HDL) kötü kolesterole (LDL) çeviren oksidasyonu etkisiz hale getirir. Bazı bilim insanları, kakao flavonoidlerinin, kırmızı şarapta bulunan flavonoidlerden daha güçlü bir antioksidan etkisine sahip olabileceğini öne sürmektedir. 
 
     NAPOLEON'UN BİR ÇİKOLATAKOLİK OLDUĞUNU!

Efsaneye göre, Fransa'nın askeri ve siyasi lideri Napoleon Bonaparte, enerji verici, hızlı bir atıştırmalık olarak tüm askeri seferlerinde yanında çikolata taşırmış. 
 
     KAKAODA VE BİTTER ÇİKOLATADA HİÇ KOLESTEROL BULUNMADIĞINI!

Sütlü ve beyaz çikolatada bile yalnızca eser miktarda kolesterol bulunur. Bu da tat ve kıvam için içine süt yağı eklenmesinin sonucudur.
 
     ÇİKOLATA YEMENİN SİVİLCEYE NEDEN OLMADIĞINI!

Amerikan Beslenme Derneği ve Amerikan Dermatoloji Akademisi, şuanda çikolata tüketimi ile sivilce oluşumu arasında herhangi bir bağ olmadığını söylemektedir. Hiçbir çalışmada çikolatanın sivilceye neden olduğuna dair bir kanıt bulunamamıştır.  
 
     ÇİKOLATANIN 'ACI SU' ANLAMINA GELDİĞİNİ!

Çikolata kelimesi, birebir anlamı 'acı su' olan Aztek kelimesi 'Xocoatl dan gelmektedir. Bunun nedeni, Azteklerin kakaolu içeceği şeker veya başka tatlı malzemeler koymadan hazırlamalarıdır.
 
     ÇİKOLATA YEMENİN TUTKULU BİR ÖPÜŞMEDEN DAHA YOĞUN OLDUĞUNU!

Çikolatanın erime noktası vücut sıcaklığınızın hemen altındadır, dolayısıyla çikolata ağzınızda erir. Çikolatanın ağzınızda erimesi beynin faaliyetini ve nabzı tutkulu bir öpüşmeden daha fazla artırır ve etkisi dört kat daha uzun sürer. 
 
     ÇİKOLATANIN DİŞLERİNİZ İÇİN O KADAR DA KÖTÜ OLMADIĞINI!

Çikolatanın diş çürütme etkisi şeker oranı yüksek diğer yiyeceklere kıyasla düşüktür. Çikolatada, dişte plak oluşumunu önleyen antibakteriyel bir madde olduğu bulunmuştur. Ancak çikolata yedikten sonra dişleri fırçalayıp diş ipi ile temizlemek hiç de zor değildir. 
 
     ÇİKOLATANIN KÖPEKLER ÜZERİNDE TOKSİK ETKİSİ OLDUĞUNU!

Evcil hayvanlar - özellikle köpekler - çikolatayı insanlar kadar çok sever. Ancak insanların aksine, köpekler çikolatanın içinde bulunan teobromini etkin bir şekilde parçalayamazlar. Bu da hipereksitabiliteye, terlemeye, ateşe, solunum artışına ve kusmaya veya hatta kalp yetmezliğine neden olabilir. 
 
     ÇİKOLATANIN ALTIN KADAR DEĞERLİ OLDUĞUNU!

Çikolata, her zaman altınla ilişkilendirilmiştir. Belki de bunun nedeni, Montezuma'nın altın br kupadan çikolata içip sonra da kupayı hemen sarayının yanındaki göle atma ritüelidir. Bu göl, İspanyollar için gerçek anlamda bir altın madeni olmuştu. Çikolatayla altın arasındaki bu ilişki günümüzde de sürmektedir. Pek çok çikolata üreticisi, değerli çikolatalarını altın renkli paketlere sarmakta veya altın külçesi ve madeni para şeklinde çikolatalar üretmektedir.
 
     ÇİKOLATANIN EDEBİ BAĞLILIK MEYVESİ OLDUĞU!

Aslında kakaonun kökenini çevreleyen gizemin çeşitli versiyonları bulunmaktadır. Bir başka Aztek efsanesi, kocasına ait bir hazineye göz kulak olması istenen bir prensesten söz eder. Kocası imparatorluğun sınırlarını korumaya gitmiştir. Kocası uzaktayken prenses kocasının düşmanlarının saldırısına uğrar. Bunlar prensesi hazinenin nerede saklı olduğunu açıklamaya zorlarlar. Fakat prenses konuşmaz.Konuşmamasının intikamı olarak prensesi öldürürler ve prensesin kanından aşk ızdırabı kadar acı, erdem kadar güçlü ve kan kadar kırmızı olan tohumlarında bir hazine saklı olan kakao bitkisi filizlenir.
 
     ÇİKOLATANIN 'TANRI YİYECEĞİ' OLDUĞU İNANCINA İNANILDIĞINI!

Kakao ağacı, Theobroma Cacao ismini Carolus Linnaeus'tan – modern çağ taksonomik bitki sınıflamasının babası - almıştır. Familya ismi olan Theobroma, eski yunancadan gelir ve anlamı, 'Tanrıların Yiyeceği 'dir. 
 
     KAKAO MEYVESİNİN İLAHİ GÜÇLERİ OLABİLECEĞİNİ!

Kakao ağacının cennetten çıkma olduğuna inanıldığı için, kakaolu içecek Xocoatl'a pek çok ilahi güç atfedilmiştir. Efsaneye göre, kakao çekirdeklerini tüketen kişi bilgelik, doğurganlık ve güç kazanacaktır. Bu açıdan, Aztek toplumunda kakaonun onu 'siyah altın' olarak adlandıran elit tabakanın kullanımına mahsus olması şaşırtıcı değildir. Avrupalılarla 1519 yılında başlayan temaslara kadar, kakao rahipler, yüksek düzeydeki hükümet görevlileri, askeri görevliler, seçkin savaşçılar dahil yetişkin erkekler ve kurban edilecek kadın ve erkeklerin tüketimine mahsustu. 
 
     AĞAÇTAN PARA YETİŞİYORDU!

'Ağaçlarda para yetişiyor.' Bunlar İspanyol istilacıları Yeni Dünya'ya kadar izleyen İspanyol vakanüvisler tarafından not edilen sözlerdir. Azteklerin kakao çekirdeğine, bunu bir para biçimi olarak kullanacak kadar değer verdikleri doğrudur. Kakao yüksek bir parasal değere sahipti. Bir tavşan 10 kakao çekirdeği ediyordu, bir köle ise 100. 'Cacau' orijinal olarak 'yürüyen, çalışan veya toprağı işleyenden devralmak anlamına geliyordu, bu da değiş tokuş yapmak veya ödemek olarak yorumlanabilirdi.   

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.